top of page

Sıkça Sorulan Sorular

Kenya,  Tanzanya veya Güney Afrika için vize gerekli midir?

Kenya ve Tanzanya, T.C. vatandaşlarından vize istemektedir. Vizeler, sınır kapılarında alınabilmektedir. Lacivert Pasaport veya yeni çipli bordo paraport sahipleri 50 ABD doları karşılığında sınır kapılarında vizeyi alabilmektedir. Resmi pasaport sahipleri (Diplomatik, hizmet ve hususi) ise herhangi bir harç ödemeden vize alabilmektedirler. Türkiye’den herhangi bir vize işlemi yapılmasına gerek yoktur ancak pasaportunuzun 6 ay geçerliliği olmak zorundadır. Güney Afrika Cumhuriyeti’nin, T.C. vatandaşlarına yönelik vize uygulaması vardır ancak herhangi bir harç istenmemektedir. 6 ay geçerliliği olan bir pasaport ve gidiş-dönüş uçak biletinin ibrazı yeterli olmaktadır.

Kenya, Tanzanya veya Güney Afrika’ya gitmeden aşı yaptırmak zorunda mıyım?

Türkiye’den çıkışlı Kenya seyahatiniz için aşı olmanız zorunlu değildir. Ülkeye girişte aşı karnesi sorulmamaktadır. Ancak yine de aşı olmayı düşünürseniz; Türkiye genelindeki Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüklerinde (İstanbul’da hava limanları dahil 5 farklı yerde olmakla birlikte Karaköy Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü şehir içinde olması sebebiyle oldukça pratiktir.) aşı olabilirsiniz. Bağışıklık aşı olduğunuz tarihten 10 gün sonra başlayacağı için aşı olmaya karar verirseniz, seyahatinizden en az 10-15 gün önce aşı olmalınız. Aşı tek doz olarak yapılır ve 10 yıl süreyle koruyuculuğu vardır. Tanzanya seyahatiniz için de sarı humma aşısı zorunluluğu olmamakla birlikte Kenya - Tanzanya geçişlerinde 2 ülke için de aşı zorunluluğu bulunmakta ve sarı humma aşı karnesi sorulmaktadır.

Güney Afrika seyahatiniz için herhangi bir aşı zorunluluğu bulunmamaktadır.

Afrika genelinde nadiren de olsa sivrisinek sokmaları sıtma hastalığına yol açabilmektedir. Gerek Doğu Afrika (Kenya, Tanzanya, Ruanda, Uganda ve Zanzibar), gerekse Güney Afrika’da (Güney Afrika Cumhuriyeti, Zambiya, Botsvana) tüm safari yapılan bölgelerde ve şehirlerde sıtma tabletleri kullanılması tavsiye edilir.

Hangi Havayolu ile uçuluyor?

Emirates, Royal Jordanian, Kenya Airways gibi havayollarının bölgeye bağlantılı uçuşları vardır. THY ise İstanbul kalkışlı direkt Nairobi ve Mombasa (Kenya), Arusha, Zanzibar ve Darüsselam (Tanzanya), Kigali (Ruanda), Cape Town ve Johannesburg’a (Güney Afrika Cumhuriyeti) uçuşları bulunmaktadır.

Uçuş süreleri nedir?

İstanbul-Nairobi uçuşu 6 saat 35 dakika, İstanbul-Kilimanjaro (Arusha) uçuşu 9 saat 20 dakika, İstanbul-Darüsselam uçuşu 8 saat 20 dakika, İstanbul-Zanzibar uçuşu 7 saat 20 dakika, İstanbul-Kigali (Ruanda) uçuşu 7 saat 30 dakika, İstanbul-Johannesburg uçuşu 9 saat 45 dakika ve İstanbul-Cape Town uçuşu 13 saat 10 dakika sürmektedir.

Safari turları nerelere yapılmaktadır?

Safari turları Doğu Afrika’da Kenya, Tanzanya, Ruanda ve Uganda'da yapılmaktadır. Safari denince akla ilk gelen Masai Mara Kenya’da, Serengeti ise Tanzanya’da yer almaktadır. '5 Büyük' denilen Aslan, Leopar, Bufalo, Fil ve Gergedan Kenya ve Tanzanya’da rahatlıkla görülebilir. Ruanda’da ise dağ gorilleriyle unutulmaz 1 saat geçireceğiniz Goril Safarileri yapılmaktadır.

Güney Afrika’da ise Güney Afrika Cumhuriyeti, Botswana, Zimbabwe ve Namibia’da safari turları yapılmaktadır. Güney Afrika’da akla ilk gelen Kruger Milli Parkı ve yakınında yer alan özel koruma bölgeleri ise '5 Büyük' için en uygun bölgelerdir.  

Safari Turları nasıl araçlarda yapılmaktadır? Araçlarda kaç kişi bulunabilir?

Kenya’da safariler tercihe göre 6 kişilik modifiye edilmiş safari minibüslerinde veya 7 kişilik 4×4 Toyota Landcruiser/Nissan Patrol araçlarla yapılmaktadır. Kenya’da  4×4 araçlar için fark ödemek gerekmektedir. Tanzanya’da tüm safariler 7 kişilik 4×4 Land Cruiser/Nissan Patrol araçlarla yapılmaktadır. Araçlardaki kişi sayısı limitli tutularak her misafirimize cam kenarında oturma imkanı verilmektedir. Ayrıca, araçların tavanı yukarıya doğru açılabilmekte ve misafirlere araç içinde ayağa kalkma imkanı tanıyarak arada cam dahi olmadan hayvanları izleme imkanı doğmaktadır. Kenya ve Tanzanya’da araç içerisinde aynı zamanda Yaban Hayatı rehberi olan 1 şoför bulunmaktadır. Güney Afrika’da safariler yanları açık 8 kişilik Land Rover araçlarla yapılmaktadır. Güney Afrika’daki safarilerde şoförün dışında ayrıca aracın önünde oturan ve hayvanların izini sürerek şoförü yönlendiren “tracker” – iz sürücü rehber bulunmaktadır.

Safarilerde güvenlik sıkıntısı var mıdır? Vahşi hayvanlar herhangi bir tehdit oluşturur mu?

Safarilerde uyulması gereken ilk ve en önemli kural hiçbir şekilde araçtan inilmemesidir. Ayrıca, hayvanlara yaklaşıldığında, onların dikkatini çekecek sesler çıkartılmaması, el, kol ve diğer uzuvların araç içerisinde tutulması da önemli bir diğer kuraldır. Bunlara uyulduğu takdirde safari son derece güvenlidir. Vahşi yaşamda hayvanlar, safari aracını içerisindekilerle birlikte tek bir kütle olarak algıladığı için, misafirlerimizi tehdit olarak algılamazlar.

Bu basit kurallara uyulduğunda safariler o kadar güvenlidir ki, Güney Afrika’daki safarilerde aracın önünde oturan ve hayvanların izini süren rehberiniz, aracın sol ön tarafında ve kısmen aracın dışında oturmaktadır. Bu durum bile herhangi bir risk teşkil etmemektedir.

Ayrıca tüm safari rehberleri, vahşi yaşamdaki hayvan davranışları hakkında son derece eğitimlilerdir. Hiçbir şekilde riske girmezler, hayvanların davranışlarından onlara ne kadar yaklaşabilecekleriniz çok iyi bilirler.

Kenya’da ve Tanzanya'da Safari yapılacak en iyi bölgeler nerelerdir?

Masai Mara ve Serengeti, bölgedeki vahşi yaşam çeşitliliği bakımından tartışmasız en iyi bölgelerdir. “Beş Büyük”lerin tümünü burada görmek mümkündür. Güneydeki Amboseli’de , Masai kültürünü yakından tanıyabilir ve evlerini, yaşam alanlarını tüm gerçekliği ile görebilirsiniz. Ayrıca Amboseli milli parkı, fillerin büyük sürüler halinde rahatlıkla izlenebileceği doğal yaşam alanıdır. Samburu ise sadece ülkenin Kuzeyindeki kurak topraklarda görebileceğiniz hayvan ve bitki, türlerine ev sahipliği yapar. Ayrıca, Samburu kültürüne yine yalnızca burada tanık olabilirsiniz. Tanzanya'da ise Serengeti dışında UNESCO Dünya Mirası listesindeki Ngorongoro Krateri, Mikumi, Tarangire ve Manyara Gölü Milli Parkları da eşsiz güzellikler ve tatminkar yaban hayatı deneyimi sunan safari bölgeleridir. 

Afrika’da Safari için en uygun zaman hangisidir?

Doğu Afrika’da 2 yağmurlu sezon vardır. Kasım ayındaki kısa yağmurlar ve Nisan başından Mayıs sonuna kadar devam eden uzun yağmurlar… Ancak yağmurlar genelde akşamları çok şiddetli yağar ve kısa süre sonra hava açar. Bu dönemde Afrika daha yeşil, Milli parklarda Safari aracı yoğunluğu daha az ve fiyatlar daha uygun olur. Bu mevsimi tercih edenler kalabalıktan uzak daha rahat bir Safari tecrübesi yaşar. Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim ise Safari için en iyi aylardır. Bu mevsimde kuraklık yüzünden vahşi yaşam mevcut su kaynakları etrafında toplanır ve onları su kenarlarında izleme şansınız artar. “Büyük Göç” için ise en uygun zaman Temmuz-Eylül arasıdır.

 

Safariler ne kadar sürmektedir ve safariler sırasında ne kadar yol kat edilmektedir?

Doğu Afrika’da safariler genellikle sabahları 06:30-09:00, öğleden sonra ise 15:30-18:00 arasında yapılmaktadır. Güney Afrika’da ise sabahları 06:30-09:30, öğleden sonra ise 16:00-19:00 arasında yapılmaktadır. Safariler sırasında yaklaşık 40-60 km arasında mesafe kat edilmekte, tespit edilen hayvanları izleme esnasında araç beklemektedir.

Güney Afrika’da ise, Güney yarım kürede olduğundan dolayı mevsimler bizdeki mevsimlere kıyasla terstir. Ülkemizde yaz mevsimi yaşanırken, Güney Afrika’da kış mevsimi yaşanır. Yine ülkemiz kış mevsimini yaşarken, Güney Afrika’da yaz mevsimi yaşanır. Bizde ilkbahar yaşanırken, Güney Afrika’da sonbahar ve sonbahar yaşanırken de Güney Afrika’da ilkbahar yaşanmaktadır.

‘Büyük Göç’ nedir?

Büyük Göç; kendini her yıl tekrar eden, binlerce hayvanın güneydeki kuru Serengeti (Tanzanya)  düzlüklerinden yeşil otlakların bulunduğu kuzeydeki Masai Mara (Kenya) topraklarına geçişine tanık olabileceğiniz muhteşem ve eşsiz bir olaydır. Bu göç sırasında doğal yaşamın en acımasız kuralları işler ve sürülerin yırtıcılar ile amansız mücadelesine tanık olursunuz.

Kişiye özel Safari turlarınız var mı?

Evet, tamamen sizlerin istekler doğrultusunda ve zaman aralığında turlar organize edebiliriz. Ancak yüksek sezonda ön rezervasyon yaptırmanız gerekmektedir.

Safariyi ne kadar önce planlamalıyım, ne zaman rezervasyon yaptırmalıyım?

Özellikle yüksek sezonda (Temmuz, Ağustos, Eylül /Noel, Yılbaşı) zamanlarında 4-5 ay önceden rezervasyon yaptırmanızı öneririz.

Çocuklarımı Safariye götürebilir miyim?

Çocuklarınızı Safariye rahatlıkla getirebilirsiniz. Hatta özellikle çocuklu ailelerimiz için tasarlanmış bir turumuz olup konaklama yapılan tüm otellerde, ebeveynler tarafında istenildiği takdirde çocukların eğitimli personel ile vakit geçirebileceği bir ortam yaratılmıştır. Bu turumuzda çocukların keyifle vakit geçirebileceği bu çeşitlilikte günlük aktiviteler planlanmaktadır. Büyük keyif alacaklarından emin olabilirsiniz.

Safari turlarında konaklama nasıldır?

Konaklama genellikle şehir oteli, lodge ve lüks kalıcı çadır kampı şeklinde yapılır.  Oteller, bildiğimiz anlamda 4-5 yıldızlı şehir otelleridir.  ‘Lodge’lar, bulunduğu bölgenin kültürel ve mimari özelliklerini yansıtan, safari parklarının çok yakınına veya içine kurulmuş, full pansiyon konaklama sunan otellerdir. Kalıcı çadır kampları ise, bir otel odasında bulunan tüm imkanları sunan, bununla birlikte doğanın içinde olma hissini yaşatan yapılardır. Lüks Çadır Kamplarda konforunuzdan hiçbir ödün vermeden, son derece güvenli bir şekilde doğanın içerisinde konaklayabilirsiniz.

Safari turlarında yemekler nasıldır?

Genelde tüm Hotel ve Lodgelar açık büfe yemek ve tatlı menüsü bulunur. Butik otel ve kamplarda ise a la carte ve kişiye özel hazırlanan menüler de bulunmaktadır. Tüm konaklamalarda yemekler uluslararası standartlarda, dünya mutfağı şeflerince hazırlanır.

Otellerde musluk Suyu içmek güvenli midir?

Afrika’da turlarımızın olduğu birçok büyük şehirde şebeke suyu düzenli olarak klorlanmaktadır. Ancak yine de kapalı şişe su içmek daha güvenlidir ve kolaylıkla temin edilebilmektedir. Konaklama yapacağınız lodge’larda her gün için kişi başı yarım litre su ücretsiz olarak sağlanmaktadır. Dolayısıyla, kapalı şişe su kullanmanızı öneririz.

Afrika’da bir safariden ne beklemeliyim?

Yerli halkın sıcak ve dostane selamlamaları, nemin olmadığı ılıman sıcaklık dereceleri, zamanın adeta durduğu nefes kesen manzaralar, lezzetli yemekler, yorucu ama heyecan verici günler…  Afrika’da sıradan bir gün, gün ağarırken yudumlayacağınız çayınız ve onu takiben güneşin ilk ışıklarıyla çıkacağınız safari ile başlar. Otelinize dönüşte açık büfe olarak alacağınız kontinental kahvaltı ve muhteşem tropikal meyveler ile devam eder. Günün ortasında, tüm vahşi yaşam dinlenirken, siz de havuz başında dinlenerek zaman geçirirsiniz. Öğle sonrası, sıcaklıklar biraz düştüğünde  gün batımına kadar sürecek olan bir safariye daha çıkarsınız. Akşam ise,  içkileriniz eşliğinde günün hikayelerini paylaşmak üzere bir araya gelirsiniz. Afrika’da bir sonraki gün yine erken başlayacağı için fazla gecikmeden yatar veya odanızda kitabınızı okursunuz.

Fotoğrafçılık üzerine tavsiyeler nelerdir?

İyi bir fotoğraf makinesi götürmenizi şiddetle öneririz. Vahşi hayvanlar her zaman çok yakınınızda olamayacağı için dijital bas-çek fotoğraf makinelerinin zoom özellikleri  yeterli olmayabilir. Bunların yerine 200-300 mm lense sahip bir SLR fotoğraf makinesi getirmenizi öneririz.  Daha ciddi çekim yapmak için 400-500 mm lens yeterli olacaktır. Film kullanacaksanız 200-400 ASA filmler tercihiniz olmalıdır. Ultraviole lens bulundurmanızda fayda vardır. Tozlu ortamlarda çekim yapmanız gerekebileceğinden fotoğraf makinenizi ve malzemelerinizi mutlaka bir çantada taşımalısınız. Afrika’da özellikle safari sırasında kırsal bölgelerde portre fotoğraflarında izin almanızı tavsiye ederiz. İzinsiz fotoğraflarının çekilmesi bazı Afrika kültürlerinde hoş karşılanmaz.

 Sorularınız için lütfen bize yazın 

Teşekkürler! Gönderildi

bottom of page