Afrika’da Avcılık Nedeniyle Soyu Tükenmekte Olan 7 Hayvan Türü

Afrika’da bir safari turuna çıktığınızda görebileceğiniz canlıların bir bölümünü belki de bundan yirmi, otuz yıl sonra görememek gibi bir tehlikenin olduğunu biliyor musunuz? Ne yazık ki insanların neden olduğu avcılık, doğa tahribatı, iklim değişikliği gibi nedenler yüzünden Afrika’da milyonlarca yıldır yaşamını sürdüren bazı türlerin soyu tükenme sınırında. İşte avcılık nedeniyle soyu tükenmekte olan yedi farklı hayvan türü:

Addaks Addaks, Büyük Sahra Çölü’nde yaşayan gri, beyaz postu ve yüzünde siyah benekleri bulunan kısa bacaklı bir antilop türüdür. Geniş toynakları çöl kumlarında rahatlıkla hareket etmesini sağlar. Diğer antilop türleri kadar hızlı koşamadığından, avcıların elinden kurtulamayan addaksların dünyadaki toplam sayısı 200 kadardır.

Cüce Suaygırı Cüce Suaygırı, Batı Afrika’nın bataklıklarında yaşayan ve büyük suaygırı ile yakın akraba olan bir türdür. Cüce suaygırları, aynı büyük suaygırı gibi vaktinin çoğunu suda geçirir ve serinlemek için sudaki nemi vücudunda tutabilir. Bazen suda çiftleşip, su içinde doğuran cüce suaygırları, eğreltiotları, geniş yapraklı bitkiler, ot ve meyvelerle beslenir. Günümüzde genellikle hayvanat bahçelerinde bulunan cüce suaygırlarının doğadaki sayısı, ormanların azalması ve kaçak avcılıktan dolayı 300’ün altına düşmüştür.

Afrika Yaban Köpeği Latincesi Lycaon pictus yani alaca renkli kurttur. Afrika yaban köpeği, siyah renkli tüyleri üstündeki kahverengi, beyaz, kırmızı lekeleri nedeniyle alacalı olarak anılmaktadır. İri, yuvarlak kulaklı, yaklaşık 25 kg ağırlığında, son derece yırtıcı bir hayvan olan Afrika yaban köpeğinin salgın hastalıklar ve avcılık nedeniyle doğadaki sayısı 6.600’ün altında olup, soyu tükenme tehlikesi altındadır.

Siyah Gergedan Kenya, Tanzanya, Kamerun, Güney Afrika, Namibya ve Zimbabwe’de yaşayan siyah gergedanlar Afrika’nın Beş Büyükleri (Big Five) arasındadır. 1900’lü yıllarda Afrika’da yüz binlerce olduğu tahmin edilen siyah gergedanlardan bugün sadece 3.600 tane kalmıştır. Evrim sürecinde kendini koruması için yarar sağlayan boynuzları, insanların bıçak sapı ve farklı gereçler için bu boynuzları tercih etmeye başlamasından bu yana gergedanların soyunu tüketmektedir. Boynuzu nedeniyle kaçak olarak avlanmaya devam edilen gergedanların sayısı giderek azalmmaktadır.

Çita Kedigiller ailesinin bir üyesi olan çitalar, günümüzde çoğunlukla Güney ve Doğu Afrika’da yaşamaktadır. 19.yüzyıla kadar Türkiye’de de yaşayan ancak sonradan Anadolu topraklarında soyu tükenen çitalar Asya’da küçük bir topluluk olarak bugün sadece İran’ın Horasan bölgesinde de yaşamını sürdürmektedir. 20.yüzyıldaki vakşi avcılık hareketi nedeniyle soyları tükenme tehlikesi altında bulunan çitalar için Etiyopya, Tanzanya, Kenya, Botswana, Güney Afrika, ve Çad gibi çeşitli ülkelerde koruma önlemleri uygulanmaktadır.

Afrika Aslanı Afrika Aslanları sözcüğüyle aslında Afrika’da yaşayan aslan türleri kastedilmektedir. Büyük kediler arasında yer alan aslanların ömrü ortalama 20, 25 yıl olsa da iyi koşullarda yaşayan bir aslan 30 yaşına kadar yaşayabilir. 1900’lerde yüz binlerle ifade edilen Afrika’daki aslan nüfusu ormanların azalması, avcılık ve zehirleme gibi insan kaynaklı nedenlerden dolayı bugün 16.500 – 47.000 arasına düşmüştür. Aslanlar Afrika’nın pek çok ülkesinde koruma altındadır.

Afrika Fili Yaşayan en büyük kara hayvanı olan Afrika filinin yerden yüksekliği dişilerde 3, erkeklerde 4 metre civarındadır. Yürürken 4 km/saat, koşarken 40 km/saat hıza ulaşabilirler. Eskiden hortumu ve dişleri ile kendini çok iyi şekilde koruyabilirken, değerli dişleri Afrika fillerini hedef haline getirmiş ve günümüz için ne yazık ki kendilerini insanlardan korumaya yetmemiştir. Afrika’nın beş büyükleri arasında yer alan Afrika fillerinin nüfusu 1900’lü yıllarda üç ile beş milyon arasındayken bugün toplam 700.000 civarındadır. Fildişi avcıları tarafından öldürülen fil sayısı yaşayan nüfustan daha fazladır. Sadece 2009-2014 yılları arasında fildişi avcılarının Tanzanya’da öldürdüğü fil sayısının 85.000 tane olduğu düşünülürse avcılığın yol açtığı yıkım daha iyi anlaşılabilir.

404 görüntüleme

© 2019 Savana Tur & Safari | Simba Turizm TURSAB A11395 | info@savanatur.com | +90 850 441 9919 +90 532 267 8184

Savana Tur & Safari marka ve logosu 11395 TURSAB Belge No'lu Simba Turizm'in tescilli ticari marka ve logosudur. İzinsiz kullanılamaz. 

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • YouTube - Grey Circle
  • LinkedIn - Gri Çember